Σωτηρης Γεωργιου

Ο Σωτηρης Γεωργιου γεννιεται τον Αυγουστο του 1978 στην Αθηνα και μεγαλωνει με την κουλτουρα των clubs και των φεστιβαλ της δεκαετιας του ’90, η οποια διαμορφωνει την κοσμοαντιληψη του. Απο μικρος καταπιανεται με το σχεδιο και μετα το σχολειο παρακολουθει μαθηματα στη Σχολη Βελουδακη.

Τελειώνοντας, εργάζεται σε διάφορες εταιρείες και παράλληλα ψάχνει την αισθητική του ταυτότητα, επιχειρώντας τα πρώτα, πειραματικά του σχέδια. Το καλοκαίρι του 2004 διαβάζει τυχαία ένα ρητό της Eleanor Roosevelt που θα αλλάξει για πάντα τον τρόπο που σκέφτεται: «Το μέλλον ανήκει σ’ αυτούς που πιστεύουν στην ομορφιά των ονείρων τους». Επιστρέφοντας, τον Σεπτέμβρη, από τις διακοπές του, ανοίγει το δικό του ατελιέ. Είναι μόλις 26 ετών. Οι γοτθικές ηρωίδες του Tim Burton και οι μαύρες τουλίπες σε έναν κήπο στην Πορτογαλία γίνονται η έμπνευση πίσω από το Black Flower, την πρώτη ολοκληρωμένη γυναικεία συλλογή του. Ακολουθούν ανδρικές και γυναικείες σειρές, όπως οι In the City, Distortion, Raw Data – η σύλληψη της οποίας έρχεται μετά από μια συναυλία των Kraftwerk. Το 2014 γεννιέται η κόρη του, ενώ την ίδια εποχή η Αθήνα φλέγεται και όλα πάνε στραβά. Ο σχεδιαστής τότε αποφασίζει να χτίσει μια ολόκληρη συλλογή βασισμένη στα λοξά κοψίματα, την οποία ονομάζει One Way or Another, αναδεικνύοντας την ομορφιά που μπορεί να βρίσκεται ακόμη και στα «στραβά».

Παράλληλα με τη σταθερή επιτυχία που απολαμβάνουν οι συλλογές του, που χαρακτηρίζονται από διαχρονική απλότητα, η βιβλιοθήκη του Σωτήρη Γεωργίου μεγαλώνει, οι λέξεις γίνονται, στο μυαλό του, εικόνες, ενώ οι αναφορές του εμπλουτίζονται από ταξίδια και πολιτισμό. Η έμπνευση μπορεί να έρθει από παντού: η κίνηση και η δωρικότητα των γλυπτών, η υποκουλτούρα των 70s και 80s, η πανκ αναρχία του καλλιτέχνη Steven Parrino, η σύνθετη ιδιοσυγκρασία του Jackson Pollock –που ενέπνευσε τη συλλογή Perplexity και το ρούχο που χρειάστηκε 400 μέτρα νήμα–, οι αναφορές του σχεδιαστή προσαρμόζονται πάντα στο τώρα, περνώντας από το φίλτρο του μινιμαλισμού της βελγικής και της γιαπωνέζικης σχολής design.

Σήμερα απολαμβάνει μια μεγαλύτερη ελευθερία στον τρόπο που σχεδιάζει και που προσεγγίζει τόσο το ανθρώπινο σώμα όσο και την έννοια του χρώματος. Οι prêt-à-porter συλλογές του είναι πια fluid και απευθύνονται σε δυναμικούς χαρακτήρες που σκέφτονται όπως περπατούν, σε πολίτες του κόσμου που επαναπροσδιορίζουν την οπτική τους καθημερινά. Κάθε κολεξιόν είναι για τον Γεωργίου μια παράσταση με ήρωες τα υφάσματα: το μετάξι για την ελευθερία του και τον τρόπο που πλάθεται, το μαλλί για τη δωρικότητα που δίνει στα σχήματα, το βαμβάκι για την αγνότητα. Για τον Γεωργίου, το εσωτερικό του ρούχου είναι εξίσου σημαντικό, καθώς θεωρεί πως ένα καλοραμμένο κομμάτι είναι πέρα και πάνω από το φαίνεσθαι. Αυτός είναι και ο λόγος που συνειδητά επιλέγει να δημιουργεί περιορισμένο αριθμό κομματιών για τις συλλογές του. Η συνεπής προσήλωσή του στην ποιότητα και το διαρκώς εξελισσόμενο ταλέντο του έχουν αναγνωριστεί ευρέως από τα μέσα (Dazed, Yatzer, Vogue, A Shaded View On Fashion by Diane Pernet), ενώ το Μουσείο Μπενάκη περιέλαβε δημιουργία του στην έκθεση ΕΝΔΥΕΣΘΑΙ το 2010. Ρούχα του έχουν φιλοξενήσει μπουτίκ στο Τόκιο, στο Βερολίνο και στο Λονδίνο, ενώ τον Αύγουστο του 2022 η σκηνοθέτις Άντζελα Ισμαήλου περπάτησε με μια ασπρόμαυρη δημιουργία του στο κόκκινο χαλί του Φεστιβάλ Βενετίας.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το ατελιέ Sotiris Georgiou βρίσκεται, από το 2022, στον αριθμό 4 της οδού Ακαδημίας.

www.sotirisgeorgiou.com

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ονοματεπώνυμο*
This field is for validation purposes and should be left unchanged.